Žlahtina Toljanić – „trijezna opojnost vina“

Žlahtina Toljanić prvo je kvalitetno vino koje ima pravo koristiti znak „izvorno hrvatsko“. Najnagrađivanija je žlahtina u zadnjih 20 godina, priznato je vino u Hrvatskoj i na tržištu EU-a i Amerike.
Lagana je i pitka, zlatno zelene boje, profinjene bistrine, a miriše na svježinu „bave“, povjetarca koji u ljetnim danima puše s vrbničkog polja. Sadrži 11% alkohola.

No, to je tek tehnički opis iza kojeg se u žlahtini Toljanić, u svakoj njenoj kapi, krije, pije i ćuti promišljanje utkano u njezinu kreaciju.
Sveti Augustin prvi je povezao govor i vino rekavši: „trijezna opojnost vina“
(sobria vini ebrietas). Poziv na poštivanje mjere. Trijezni razum koji još uvijek uokviruje, obuzdava, nadzire pijanstvo.
Uzorno kršćansko vino krijepi, ali ne omamljuje, uveseljava, ali ne raspojasava, opaja, ali ne opija...

Misno vino

Poseban proizvod dobiven kombinacijom fermentacije ugušćenoga mošta grožđa žlahtine i novih tehnologija.
Polusuho je, desertno vino s 12% alkohola, boje starog zlata, odmjerene slatkoće.
Kroz stoljeća se u Vrbniku, gradu svećenika i levita, na prikazanje Boga podizalo najbolje vino koje je puk darivao kao prinos na Slavu Božju.
Upravo je taj pobožni običaj bio nimalo laka zadaća i misao vodilja u kreiranju misnog vina.

Crno vino Gospoja

Vino je dobiveno od mješavine crnih, kvalitetnih sorti. Resi ga „ jasna, tipična i čista“ tamnocrvena boja, sadrži 12% alkohola, objedinjuje nježnu aromu grožđa i snagu otoka. Tradicija je ovdje jasna i nadasve pitka.

Domaće rakije Toljanić – ugodne nepcima i zdravlju

Rakija Toljanić travarica

Rakiji dobivenoj destilacijom prevrele komine žlahtine dodane su mediteranske, mirisne i posoljene trave. Rastu na liticama uokolo Vrbnika,
grijane suncem i šibane burama.
Kadulja, majčina dušica, gospina trava, koromač...u travarici Toljanić mirišu na zdravlje.
Sadrži 30 vol %.

Rakija Toljanić smokvica

Dragu, otočnu, suhu smokvu koja je vrlo često bila jedina hrana težacima u hladnim, zimskim danima, dodali smo rakiji od komine žlahtine.
Slatkastog je i primamljivog okusa.
Sadrži 37 vol %.

Rakija Toljanić medica

Rakiji od komine žlahtine dodali smo med od kadulje. Kadulja se smatra najljekovitijom biljkom. Zašto? Za dugovječnost, zdravlje i užitak u slatko-reskom okusu domaćega pića.
Sadrži 26 vol %

 
 

Vrbničko žlahtno pivo

Pjenušavo pivo rezultat je inovativnog stvaranja modernog okusa, a nastalo je iz suradnje PZ Gospoja s austrijskim proizvođačem piva „Pannonia Brauerei Gols GmbH“ iz najveće austrijske vinske regije.
Tu vrstu piva nazivamo „hibrid pivo“, u originalu „Märzen“ tip piva (u Njemačkoj poznatije kao „Helles“). Sastojci su: voda, ječmeni slad i hmelj. Hmelj potječe iz organskog uzgoja nastalog u austrijskoj pokrajini Mühlviertel, dok je ječmeni slad proizveden u pokrajini Burgenland (Gradišće).

Proces proizvodnje: Baza piva u spremniku zrije šest tjedana. Nakon sazrijevanja pivo se prenosi iz Austrije u Vrbnik, u vinariju Gospoja. Ondje mu se dodaje šampanjski kvasac i puni se u boce od 0,75 l. Isti kvasac inače se koristi u proizvodnji žlahtine. Nastalo žlahtno pivo sekundarno fermentira u boci nekoliko mjeseci do sazrijevanja.

Poseban okus ovog piva (alkohol 5,5 vol %) dolazi iz pažljivog odabira osnovnih proizvoda u kombinaciji s kvascem koji se koristi pri sekundarnoj fermentaciji. Odabrani kvasac vodi ovo pivo k neponovljivom okusu protkanom elegantnim mjehurićima stvarajući osvježavajuću lepršavost.

Pjenušac Gospoja

Kvalitetno je pjenušavo vino od žlahtine koja se u njemu perla kao blistava niska među proizvodima PZ Gospoja, pjeni kao more podno vrbničkih stijena objedinjavajući unikat žlahtine i iskustvo proizvođača u svečanost.

Proizveden je tradicionalnom metodom u suradnji s austrijskim partnerom Sektkellerei Gebruder Szigeti Gmbh, 12,5 % vol.
Nastavlja, tiho ispod glasa, baladu o pjenušcima koju je davno započeo benediktinac Dom Perignon (1638. – 1715.), ovoga puta pjevajući ...Vrbniče nad morem...
HOTEL-VINOTEL
ONLINE BOOKING